Wie?.. Worstkkeesscenario!!!

Onder de nom de plume Worstkeesscenario levert het illustratorduo Yvonne Kroese en Reinoud van Hasselt sinds 2005 voor NRC Handelsblad commentaar op de Nederlandse politiek. De prenten verschenen eerst in de maandelijkse bijlage M en sinds oktober 2006 wekelijks op de binnenlandpagina.

Tussen juni 2005 en augustus 2006 becommentarieerden Yvonne Kroese en Reinoud van Hasselt het reilen en zeilen in de ‘Haagse kaasstolp’ voor M, de maandelijkse bijlage van NRC Handelsblad. In vijftien satirische collages nam het duo, verenigd onder de vlag van Worstkeesscenario, het ‘sterrengedrag’ van politici op de hak. Hun wapen: de persiflerende filmposter, waarvan de krachtige beeldtaal Kroese en Van Hasselt bij uitstek geschikt leek om commentaar te leveren op het politieke bedrijf. Met als gevolg dat Rita Verdonk op een angstaanjagende Hitchcock-affiche terechtkwam, Wouter Bos zich ontpopte als de Onzichtbare Man (‘He may be invisible but he’s got a nice bum’) en Hans Wiegel zijn politieke rentree maakte als mummie (‘It’s back to haunt us all!’).

 

 

Binnenlandpagina

 

Vanaf oktober 2006 zetten Kroese en Van Hasselt hun samenwerking wekelijks voort op de binnenlandpagina van de NRC Handelsblad en nrc.next. Voor de maandagcartoons gebruiken ze niet alleen het format van de filmposter maar ook omslagen van Amerikaanse comic books en pulp novels, oerhollandse kinderboeken, kleurplaten en wervingsadvertenties van politieke partijen.

De prenten schilderen de kleingeestigheid en verkleutering van het Nederlandse politieke bedrijf onder de kabinetten-Balkenende. Op - ogenschijnlijk - zachtmoedige wijze wordt het streven van de Nederlandse bewindslieden onder het satirische vergrootglas gelegd. De roep om nieuwe normen en waarden, de machtsstrijd tussen Verdonk en Rutten en de zwalkende koers van de PvdA zijn enkele van de onderwerpen die Worstkeesscenario vilein op de hak neemt.

 

 

Biografie


Yvonne Kroese werkt als freelance illustrator, decorontwerper en animator, met als opdrachtgevers onder meer Vrij Nederland, Intermediair, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Voor het NPS-programma ‘Premtime’ ontwierp zij de leader en animaties. Kroese werkt ook voor diverse reclamebureau’s en multimediabedrijven.

Reinoud van Hasselt is grafisch ontwerper. Van Hasselt werkt de laatste jaren vooral in de culturele en non-profitsector. In het verleden heeft hij opdrachten uitgevoerd voor onder andere: het Muziektheater, theatergroep Wederzijds, Theatergroep Golden Palace, Jeugdtheater de Krakeling en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).